Publikationen

Die im Rahmen des Verbundprojekts GrainUp entstehenden Ergebnisse werden auf Tagungen und in wissenschaftlichen Zeitschriften den Verbundpartnern und der Öffentlichkeit präsentiert und zur Verfügung gestellt. Innerhalb eines Abschnitts sind die Publikationen alphabetisch sortiert.

2020

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

Evaluation of analytical and statistical approaches for predicting in vitro nitrogen solubility and in vivo pre-caecal crude protein digestibility of cereal grains in growing pigs
Rosenfelder-Kuon P., Krieg J., Sauer N., Eklund M., Spindler H.K., Strang E.J.P., Siegert W., Rodehutscord M., Schenkel H., Mosenthin R.; Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 104: 965-976.

2019

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

Phytate degradation and phosphorus digestibility in broilers and turkeys fed different corn sources with or without added phytase.
Ingelmann C.-J., Witzig M., Möhring J., Schollenberger M., Kühn I., Rodehutscord M.; Poultry Science 98: 912-922.

2018

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

Effect of supplemental phytase and xylanase in wheat-based diets on prececal phosphorus digestibility and phytate degradation in young turkeys.
Ingelmann C.-J., Witzig M., Möhring J., Schollenberger M., Kühn I., Rodehutscord M.; Poultry Science 97: 2011-2020.

Effects of grain species, genotype and starch quantity on the postprandial plasma amino acid response in horses.
Bachmann M., Czetö A., Romanowski K., Vernunft A., Wensch-Dorendorf M., Wolf P., Metges C.C., Zeyner A.; Research in Veterinary Science 118: 295-303.

In situ and in vitro evaluation of crude protein degradation and utilisable crude protein content of barley, rye, and triticale grains for ruminants.
Krieg J., Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 102: 452-461.

Review: protein value of distillers dried grains with solubles (DDGS) in animal nutrition as affected by the ethanol production process
Böttger C, Südekum K.-H.; Animal Feed Science and Technology 244: 11-17.

Variability of prececal phosphorus digestibility of triticale and wheat in broiler chickens.
Witzig M., Ingelmann C.-J., Möhring J., Rodehutscord M.; Poultry Science 97: 910-919.

Tagungsbeiträge (Vorträge und Poster)

Effects of grain species, genotype and starch quantity on the postprandial plasma amino acid response in horses.
Bachmann M., Czetö A., Romanowski K., Vernunft A., Wensch-Dorendorf M., Wolf P., Metges C.C., Zeyner A.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 27: 54.

2017

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

European distillers dried grains with solubles (DDGS): Chemical composition and in vitro evaluation of feeding value for ruminants.
Böttger C., Südekum K.-H.; Animal Feed Science and Technology 224: 66-77.

Feed intake patterns and immediate glycaemic and insulinaemic responses of horses following ingestion of different quantities of starch from oat, barley and grains.
Zeyner A., Romanowski K., Orgis A., Vernunft A., Gottschalk J., Einspanier A., Koeller G., Wensch-Dorendorf M.; The Open Nutritional Journal 11: 39-51.

Ileal starch digestibility of different cereal grains fed to growing pigs.
Rosenfelder-Kuon P., Strang E.J.P., Spindler H.K., Eklund M., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 95: 2711-2717.

In situ and in vitro ruminal starch degradation of grains from different rye, triticale and barley genotypes.
Krieg J., Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Animal 11: 1745-1753.

In situ starch and crude protein degradation in the rumen and in vitro gas production kinetics of wheat genotypes.
Seifried N., Steingaß H., Hoffmann N., Rodehutscord M.; Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 101: 779-790.

Porcine intestinal microbiota is shaped by diet composition based on rye or triticale.
Burbach, K., Strang, E.J.P., Mosenthin, R., Camarinha-Silva, A., Seifert, J.; Journal of Applied Microbiology 123: 1571-1583.

Variability in amino acid digestibility and metabolizable energy of corn studied in cecectomized laying hens.
Zuber T., Rodehutscord M.; Poultry Scince 96: 1696-1706.

Variability in amino acid digestibility of wheat grains from diverse genotypes examined in caecectomised laying hens [Variabilität der Aminosäurenverdaulichkeit unterschiedlicher Weizengenotypen bei caecectomierten Legehennen].
Zuber T., Rodehutscord M.; European Poultry Science 80.

Variation in ruminal in situ degradation of crude protein and starch from maize grains compared to in vitro gas production kinetics and physical and chemical characteristics.
Seifried N., Steingaß H., Schipprack W., Rodehutscord M.; Archives of Animal Nutrition 70: 333-349.

Variations in the chemical composition and standardized ileal digestibility of amino acids in eight genotypes of triticale fed to growing pigs.
Strang E.J.P., Eklund M., Rosenfelder P., Htoo H.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 95: 1614-1625.

Within plant variation of distillers dried grains with solubles (DDGS) produced from multiple raw materials in varying proportions: chemical composition and in vitro evaluation of feeding value for ruminants.
Böttger C., Südekum K.-H.; Animal Feed Science and Technology 229: 79-90.

2016

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

Amino acid digestibility of different rye genotypes in caecectomised laying hens.
Zuber T., Miedaner T., Rosenfelder P., Rodehutscord M.; Archives of Animal Nutrition 70: 470-487.

Chemical composition and standardized ileal amino acid digestibility of eight genotypes of rye fed to growing pigs.
Strang E.J.P., Eklund M., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 94: 3805-3816.

Determination of basal ileal endogenous losses and standardized ileal digestibility of amino acids in barley fed to growing pigs.
Spindler H.K., Mosenthin M., Rosenfelder P., Jørgenson H., Bach Knudsen K.E., Eklund M.; Journal of Animal Science and Biotechnology 7: 56.

Determination of basal ileal endogenous loss and standardized ileal digestibility of amino acids in wheat genotypes by regression analysis for grower pigs.
Rosenfelder P., Eklund M., Spindler H.K., Jørgenson H., Bach Knudsen K.E., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 94: 313-315.

Ileal endogenous loss and standardized ileal digestibility of amino acids in rye genotypes for pigs.
Eklund M., Strang E.J.P., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 94: 310-312.

Standardized ileal digestibility and basal ileal endogenous loss of amino acids associated with triticale genotypes in growing pigs.
Strang E.J.P., Eklund M., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 94: 316-319.

Standardized ileal digestibility of amino acids in eight genotypes of barley fed to growing pigs.
Spindler H.K., Mosenthin R., Rosenfelder P., Jørgenson H., Bach Knudsen K.E., Sauer N., Htoo J.K., Eklund M.; Animal 10: 1931-1940.

Variability in amino acid digestibility of triticale grain from diverse genotypes as studied in cecectomized laying hens.
Zuber T., Maurer H.P., Möhring J., Nautscher N., Siegert W., Rosenfelder P., Rodehutscord M.; Poultry Science 95: 2861-2870.

Variation in chemical composition and physical characteristics of cereal grains from different genotypes.
Rodehutscord M., Rückert C., Maurer H.P., Schenkel H., Schipprack W., Bach Knudsen K. E., Schollenberger M., Laux M., Eklund M., Siegert W., Mosenthin R.; Archives of Animal Nutrition 70: 87-107.

Wheat and barley differently affect porcine intestinal microbiota.
Weiss E., Aumiller T., Spindler H.K., Rosenfelder P., Eklund M., Witzig M., Jørgenson H., Bach Knudsen K.E., Mosenthin R.; Journal of the Science of Food and Agriculture 94: 2230-2239.

Tagungsbeiträge (Vorträge und Poster)

Cereal grains as source of protein and amino acids in livestock feeding
Rodehutscord M., Krieg J., Rosenfelder P., Seifried N., Steingaß H., Zuber T., Mosenthin R.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 25: 163-165.

Evaluation of ileal energy digestibility of diets based on different grain species fed to growing pigs.
Rosenfelder P., Spindler H.K., Strang E.J.P., DeGiorgi E., Eklund M., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 94 E-Suppl. 5/Journal of Dairy Science E-Suppl 1: 465.

In situ ruminal starch and crude protein degradation of barley, rye and triticale grains
Krieg J., Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 25: 129.

Prediction of starch and crude protein concentration of cereal and pea grains and their incubation residues from ruminal in situ studies using near-infrared spectroscopy
Krieg J., Koenzen E., Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 25: 116.

Protein value of eight triticale genotypes for pigs based on standardized ileal amino acid digestibility.
Strang E.J.P., Eklund M., Rosenfelder P., Htoo J.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 94 E-Suppl. 5/Journal of Dairy Science E-Suppl 1: 449.

Variation of amino acid digestibility of maize grains from different genotypes in caecectomised laying hens
Zuber T., Rosenfelder P., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 25: 35.

2015

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

  • A new protein evaluation system for horse feed from literature data
    Zeyner A., Kirchhof S., Susenbeth A., Südekum K.-H., Kienzle E.; Journal of Nutritional Science 4(e4): 3.
  • Comparison of scanning microscopic examination of oats, barley and maize grains with the analyzed degree of starch breakdown and glycaemic responses in horses
    Bochnia M., Walther S., Schenkel H., Romanowski K., Zeyner A.; International Journal of Scientific Research in Science Technology 1: 81-84.
  • Effects of the physical form of diet on the outcome of an artificial Salmonella infection in broilers
    Ratert C., Sander S. J., Verspohl J., Beyerbach M., Kamphues, J.; Avian Diseases 59:74-78.
  • Effect of the physical form of the diet on the morphometric traits of terminal ileum and ileocecal valve for potential prevention of small bowel retrograde contamination in the growing pig
    Cappai M. G., Arlinghaus M., Sander S. J., Dimauro C., Pinna W., Kamphues J.; Animal Feed Science and Technology 210: 184-189.
  • In vitro and in situ evaluation of secondary starch particle losses from nylon bags during the incubation of different cereal grains
    Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Animal Feed Science and Technology 210: 26-36.
  • Scanning electron microscopic examination of different varieties of oat grains in comparison with the analyzed degree of starch breakdown and glycaemic reponses in horses
    Bochnia M., Walther S., Schenkel H., Romanowski K., Zeyner A.;  International Journal of Scientific Research in Science Technology 1: 110-113.
  • Standardized ileal digestibility of amino acids in eight genotypes of soft winter wheat fed to growing pigs
    Rosenfelder P., Mosenthin R., Spindler H.K., Jorgensen H., Bach Knudsen K.E., Sauer N., Htoo J.K., Eklund M.; Journal of Animal Science 93: 1133-1144.
  • Wheat and barley differently affect porcine intestinal microbiota.
    Weiss E., Aumiller T., Spindler H.K., Rosenfelder P., Eklund M., Jørgensen H., Bach Knudsen K.E., Mosenthin R.; Journal of the Science of Food and Agriculture 96: 2230-2239.

Tagungsbeiträge (Vorträge und Poster)

  • Aminosäurenverdaulichkeit von Getreide bei Legehennen.
    Zuber T., Möhring J., Rodehutscord M.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Aminosäurenverdaulichkeit von Getreide beim Schwein.
    Mosenthin R.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Bestimmung der Verdaulichkeit der organischen Substanz und der Rohnährstoffe sowie des Energiegehalts von Getreide beim Hammel.
    Priepke A., Losand B.; Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung.
  • Contribution of digestible amino acids in cereal grains to the amino acid supply of growing pigs.
    Mosenthin R., Eklund M., Spindler H.K., Strang E.J.P., Rosenfelder P.; Tagungsband 13. Tagung Schweine- u. Geflügelernährung: 56-60.
  • Der Futterwert getreidereichen Mischfutters beim Schwein und Masthähnchen in Abhängigkeit von der Struktur und Mischfuttertechnologie.
    Sanders S. J.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Determination of basal ileal endogenous loss and standardized ileal digestibility of amino acids in wheat for pigs.
    Rosenfelder P., Eklund M., Spindler H.K., Jørgensen H., Bach Knudsen K.E., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R., 13th Digestive Physiology of Pigs: 228.
  • Die Struktur im Mischfutter für Schweine bzw. Masthähnchen: Auswirkungen (in vivo/in vitro) bei experimenteller Infektion mit Zoonose-Erregern.
    Kamphues J.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Does the acidification of stomach content affect the survival rate (in vivo/in vitro) of artificially applied Escherichia coli (F4, STI, STII, LTI)?
    von und zu der Mühlen F., Sander S. J., Verspohl J., Kamphues J.; 13th Digestive Physiology of Pigs: 89.
  • Einflüsse von Enzymzusätzen auf die Verdaulichkeit von Aminosäuren und Stärke bei Broilern und Puten.
    Bormann T., Kluth H.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Endogenous amino acid recovery in ileal digesta of pigs fed barley.
    Spindler H.K., Mosenthin R., Rosenfelder P., Jørgensen H., Bach Knudsen K.E., Eklund M.; Tagungsband 13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg: 61-63.
  • Energie- und Nährstoffverdaulichkeit für Wiederkäuer.
    Losand B., Priepke A.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Fütterung un Infektionserreger - E. coli und Str. suis.
    Visscher C., von und zur Mühlen F.; Arbeitskreis junger Tierärzte in der Schweinemedizin, Hannover.
  • Ileal endogenous losses and standardized ileal digestibility of amino acids in rye genotypes for pigs
    Eklund M., Strang E., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J., Mosenthin R.; 13th Digestive Physiology of Pigs: 227.
  • Influence of an artificial infection of weaned piglets with E. coli (F4, STI, STII, LTI) on electrolyte losses via faeces.
    von und zu der Mühlen F., Sander S. J., Kamphues J.; Proceedings of the 19th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 101.
  • In situ ruminal crude protein and starch degradation characteristics of wheat grain.
    Seifried N., Steingaß H., Hoffmann N., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 24: 22, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Influence of different maize genotypes in diets without and with added phytase on precaecal InsP6, hydrolysis and P digestibility in Turkeys. 
    Ingelmann C.-J., Witzig M., Schollenberger M., Möhring J., Kühn I., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 24: 22, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Is stomach passage a barrier against specific Escherichia coli (responisve for post weaning diarrhoea) experimentally applied to weaned piglets?
    von und zu der Mühlen F., Sander S. J., Verspohl J., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 34: 133, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Limitierungen und Potenziale von Getreide in der Schweinefütterung.
    Rosenfelder P., Mosenthin R.; Tagungsband der BAT e.V.: 36-41.
  • Maintaining the activity of NSP-splitting enzymes during feed production: required for high litter quality and foot pad health of broilers.
    Ratert C., Abd El-Wahab A., Sander S. J., Üffing B., Witte M., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 24: 33, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Morphometric traits of the Peyer's patch (as a sign of local immune response) in relation to different physical forms of one complete diet fed to growing pigs.
    Cappai M. G., Koop F., Pistis L., Sander S. J., Dimauro, C., Pinna W., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 24: 28, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Neue Erkenntnisse über ernährungsphysiologisch relevante Inhaltsstoffe des Getreides.
    Schenkel H., Rückert C.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • New aspects on the protein value of barley and wheat fed to growing pigs.
    Rosenfelder P., Spindler H.K., Eklund M., Mosenthin R.; 24th International Scientific Symposium on Nutrition of Farm Animals: 171-177.
  • Phosphorverdaulichkeit bei Broiler und Pute.
    Ingelmann C.-J., Witzig M., Möhring J., Rodehutscord M.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Phosphorverdaulichkeit beim Schwein.
    Schemmer R., Südekum K.-H.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Recent advances in protein evaluation of home-grown cereal grains in diets for growing pigs.
    Mosenthin R., Eklund M., Spindler H.K., Strang E.J.P., Rosenfelder P.; BOKU-Symposium Tierernährung: 1-6.
  • Ruminale Umsetzung von Stärke und Rohprotein.
    Steingaß H., Seifried N., Krieg J., Rodehutscord M.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Schätzung des nutzbaren Rohproteins (nXP) von Getreide für Wiederkäuermit einer in situ und in vitro Methode.
    Seifried N., Krieg J., Steingaß H., Rodehutscord M.; 127. VDLUFA-Kongress: 107.
  • Schätzung des Proteinwertes von Getreideschlempen europäischer Herkunft.
    Böttger C., Südekum K.-H.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Schätzung von Energiewerten und Kenndaten des ruminalen Abbaus.
    Seifried N., Steingaß H., Krieg J., Rodehutscord M.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • Standardized ileal amino acid digestibility in eight genotypes of triticale fed to growing pigs.
    Strang E., Eklund M., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 24: 167, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Standardized ileal digestibility and basal ileal endogenous loss of amino acids associated with triticale genotypes in growing pigs.
    Strang E., Eklund M., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mayer S., Mosenthin R.; 13th Digestive Physiology of Pigs: 229.
  • Tierartenvergleich, in vitro-Untersuchungen und Ansätze zur Schätzung der Aminosäurenverdaulichkeit.
    Rosenfelder P., Sauer N., Eklund M., Spindler H. K., Strang E. J. P., Zuber T., Bormann T., Kluth H., Schenkel H., Rodehutscord M., Mosenthin R.; Neue Erkenntnisse zum Futterwert von Getreide (GrainUp Abschlusstagung).
  • The physical form of diets: its characterization and effects inside and outside the alimentary tract in pigs.
    Kamphues J.; Swine Nutrition and Gut Health International Symposium, Wuhan/China: 19-37.
  • The presence and localization of type 1 cannabinoid receptor in the manibular gland of young pigs: influences of different physical form of diet.
    Dall'Aglio C., Cappai M. G., Mercati F., Ceccarelli P., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 24: 54, ISBN 978-3-7690-4108-8.
  • Untersuchungen zur Aminosäurenverdaulichkeit verschiedener Roggengenotypen bei Legehennen.
    Zuber T., Miedaner T., Rosenfelder P., Bach Knudsen K.E., Rodehutscord M.; Tagungsband 13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg: 49-52.
  • Variation of amino acid digestibility of triticale genotypes studied in caecectomised laying hens.
    Zuber T., Rodehutscord M.; Proceedings of the 20th European Symposium on Poultry Nutrition: 238, ISBN 978-80-263-0967-3.
  • Zur nächeren Charakterisierung des Phosphors in Einzel- und Mischfuttermitteln für Schweine und Geflügel auf der Basis von Löslichkeits- und in vitro-Untersuchungen.
    Kamphues J., Kirchner R., Schemmer R., Südekum K.-H.; Tagungsband 13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg: 104-110, ISBN 978-3-86829-748-5.

2014

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

  • A new method for the separation of the protein fractions prolamin and glutelin incereal grain  by modified SE-HPLC. 
    Wroblewitz S., Hüther L., Wätzig H., Dänicke S.; Lebensmittelchemie 68: 3-4.
  • Effect of rising atmospheric carbon dioxide concentration on the protein composition of cereal grain. 
    Wroblewitz S., Hüther L., Manderscheid R., Weigel H.J., Wätzig H., Dänicke S.; Journal of Agricultural and Food Chemistry 62: 6616-6625.
  • Evaluation through literature data on standardized ileal digestibility and basal ileal endogenous loss of amino acids associated with barley in pigs.
    Spindler H.K., Mosenthin R., Eklund M.; Animal 8: 1603-1611.
  • The impact of Free Air Carbon Dioxide Enrichment (FACE) on nutrient digestibility of maize grains in pigs and broiler chickens and on ruminal in sacco degradability.
    Wroblewitz S., Hüther L., Berk A., Lebzien P., Manderscheid R., Weigel H.J., Wätzig H., Dänicke S.; Animal Feed Science and Technology 196: 128-138.

Tagungsbeiträge (Vorträge und Poster)

  • Beziehung zwischen standardisierter praecaecaler N-Verdaulichkeit und in vitro N-Verdaulichkeit von Getreidearten beim Schwein
    Strang E.J.P.,  Eklund M., Sauer N., Rodehutscord M., Schenkel H., Rosenfelder P., Mosenthin R.; 126. VDLUFA-Kongress: 63, ISBN 978-3-941273-19-1.
  • Chemical crude protein fractions and in situ ruminal crude protein degradation of maize grains
    Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 95, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Effects of diets' physical from on the outcome of an artificial Salmonella infection in broiler chickens.
    Ratert C., Sander S.J., Verspohl J., Kamphues J.; Proceedings of the 14th European Poultry Conference: 550.
  • Herausforderung in der Geflügelfütterung: Aktuelle Erkenntnisse zur Verdaulichkeit von Stärke und Aminosäuren.
    Kluth, H., Bormann, T.; Tagungsband 13. BOKU-Symposium Tierernährung: 26-31.
  • Impact of the stomach barrier on oral infections with Salmonalla Derby or Streptococcus suis - an ex vivo study
    Koop F., Sander S.J., Baums C.G., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 51, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • In situ ruminal starch degradation and in vitro gas production characteristics of maize grains 
    Seifried N., Steingaß H., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 92, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Influence of feed technology (grinding intensity/compation) on the prececal digestibility of starch, protein and amino acids in broilers.
    Sander S. J., Bormann T., Kluth H., Witter M., Üffing B., Kamphues J.; Proceedings of the 18th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: P51.
  • Influence of particle size distribution and compaction of the diet on the ileal digestibility of starch, crude protein an amino acids in broilers
    Sander S.J., Bormann T., Kluth H., Witte M., Üffing B., Kamphues J.; Proceedings of the 14th European Poultry Conference: 565.
  • Influence of particle size distribution in the diet and further compaction on the precaecal digestibility of starch, crude protein an amino acids in broilers.
    Sander S.J., Bormann T., Kluth H., Witte M., Üffing B., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 51, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Influence of diets' structure (grinding intensity/compatiion) on the course of an experimental infection with Escherichia coli (F4, LTI, STI, STII) in piglets.
    von und zur Mühlen F., Sander S. J., Verspohl J., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 46, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Influences of feed structure (grinding intensity, further compaction) on the incidence of Campylobacter in the cecal digesta of broilers?
    Sander S.J., Üffing B., Witte M., Verspohl J., Kamphues J.; Proceedings of the 14th European Poultry Conference: 458.
  • Influences of feed structure (grinding intensity, further compaction) on morphological traits of the proventriculus in chicken.
    Sander S.J., Witte M., Üffing B., Beineke J., Kamphues J.; Proceedings of the 14th European Poultry Conference: 491.
  • Influences of feed technology (grinding type and intensity, compaction) on performance and health of food pads in fattening broilers. 
    El-Wahab A.A., Üffing B., Witte M., Ratert C., Sander S.J., Kamphues J.; Proceedings of the 14th European Poultry Conference: 465.
  • Metabolizable energy concentrations for growing pigs of contemporary cereal grain varieties
    Schemmer R., Spillner C., Boge H. M., Südekum K.-H. ; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 88, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Phytate degradation and phosphorus digestibility from four different corn genotypes in broiler diets with and without phytase
    Ingelmann C.-I., Witzig M., Schipprack W., Kühn I., Rodehutscord M.; Poultry Science 93 (E-suppl. 1): 33.
  • Praecaecale Aminosäurenverdaulichkeit von Weizen beim Broiler, gemahlen und als ganzes Korn.
    Kluth, H., Bormann, T.; 126. VDLUFA-Kongress: 362-369, ISBN 978-3-941273-19-1.
  • Protein value of rye for pigs based on standardized ileal amino acid digestibility
    Strang E.J.P.,  Eklund M., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; International Scientific Conference Kaunas, Lithuania. 
  • Response of mandibular glands to different physical forms and one complete diet fed to growing pigs: expression and distribution of neuropeptide receptors.
    Cappai M., Dall'Aglio C., Sander S. J., Koop F., Dimauro C., Pinna W., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 89, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Standardized ileal amino acid digestibility of eight barley genotypes fed to growing pigs.
    Spindler H.K., Rosenfelder P., Bach Knudsen K.E., Jorgensen H., Sauer N., Htoo J.K., Eklund M, Mosenthin R.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 23: 133, ISBN 978-3-7690-4107-1.
  • Standardized ileal amino acid digestibility of eight genotypes of rye fed to growing pigs. 
    Strang E.J.P., Eklund M., Rosenfelder P., Spindler H.K., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 92 (E-suppl. 2)/Journal of Dairy Science 97 (E-suppl. 1): 221.
  • Standardized ileal amino acid digestibility of eight genotypes of rye fed to growing pigs.
    Strang E.J.P., Eklund M., Rosenfelder P., Sauer N., Htoo J.K., Mosenthin R.; Book of Proceedings Intern. Scientific Conference – Nutrition, health and quality of food and animal origin challenges and opportunities. Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Kaunas, Lithuania, 51-55.
  • Standardized ileal crude protein and amino acid digestibility in eight genotypes of wheat fed to growing pigs.
    Rosenfelder P., Spindler H.K., Bach Knudsen K.E., Jorgensen H., Sauer N., Htoo J.K., Eklund M., Mosenthin R.; Journal of Animal Science 92 (E-suppl. 2)/Journal of Dairy Science 97 (E-suppl. 1): 221.
  • The impact of diets' physical form (grinding intensity/compation) on faecal shedding of E. coli (F4, STI, STII, LTI) after an artificial infection of weaned piglets.
    von und zur Mühlen F., Sander S. J., Verspohl J., Kamphues J.; Proceedings of the 18th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: P56.
  • The physical form of diets - impacts on pigs' health, performance and wellbeing.
    Kamphues J. Proceedings of the 6th European Symposium of Procine Health Management: 51-57.

 

 

2013

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

  • Nutritive value of wheat and wheat by-products in pig nutrition: A review
    Rosenfelder P., Eklund M., Mosenthin R.; Animal Feed Science and Technology 185: 107-125.
  • The Effect of Free Air Carbon Dioxide Enrichment and Nitrogen Fertilization on the Chemical Composition and Nutritional Value of Wheat and Barley Grain
    Wroblewitz S., Hüther L., Manderscheid R., Weigel H.-J., Wätzig H., Dänicke S.; Archive of Animal Nutrition 67: 263-278.

Tagungsbeiträge (Vorträge und Poster)

  • Auswirkungen der Mischfutterstruktur (Vermahlung/Konfektionierung) auf die Verdaulichkeit von Nährstoffen sowie anatomisch-morphologische und histologische Parameter im Magen-Darm-Trakt junger Schweine
    Arlinghaus M.; bpt-Kongress.
  • Comparative in vitro study on survival of Salmonella Derby and Streptococcus suis serotype 2 and 9 in compund feed and stomach content of pigs
    Koop F., Sander S.J., Baums C.G., Kamphues J.; Proceedings of the 17th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 80.
  • Effect of feeding different amounts of starch from crushed oats of selected varieties on the glycaemic and insulinaemic response of horses (Effekt der Fütterung unterschiedlicher Mengen an Stärke von gequetschten Haferkörnern ausgewählter Sorten auf die glycaemische und insulinaemische Reaktion von Pferden)
    Romanowski K., Vernunft A., Orgis A., Gottschalk J., Einspanier A., Fürll M., Zeyner A.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 136, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Effect of pore size of nylon bags in ruminal starch degradation studies with cereal grains
    Seifried, N., Steingaß, H., Rodehutscord, M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 133, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Effects of different dietary concepts to reduce boar taint caused by skatole and androstenone in finishing male pigs
    Osterhues A., Sander S.J., Tabeling R., Wesoly R., Weiler U., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 96, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Effects of feed structure (grinding intensity/compaction) on shedding and translocation of Salmonella Enteridis in broilers after experimantal infection
    Ratert C., Sander S.J., Verspohl J., Beyerbach M., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 95, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Effekte der Mischfutterstruktur (Vermahlung/Konfektionierung) auf die Kolonisation und die Translokation von Salmonella Enteritidis in experimentell infizierten Broilern
    Ratert C., Sander S. J., Verspohl J., Kamphues J.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg: 237-239, ISBN 978-3-86829-575-7.
  • Ernährungsphysiologische Auswirkungen strukturierten Mischfutters auf die Gesundheit von Schweinen
    Sanders S. J., IFF-Seminar zum Thema Futterstrukturierung für anforderungsgerechtes Mischfutter.
  • Feed technology and health of foot pads of boilers.
    Abd El-Wahab A., Witte M., Üffing B., Kamphues J.; 16th ISAH Congress Nanjing, China, 86-88.
  • In vitro prediction of the protein value in cereals for pigs and poultry
    Sauer N., Eklund M., Hörner S., Rodehutscord M., Schenkel H., Spindler H., Rosenfelder P., Mosenthin R.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 110, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Influences of feed structure (grinding intensity/compaction) on shedding and colonisation of Salmonella Enteridid in broilers infected experimentally
    Ratert C., Sander S.J., Verspohl J., Beyerbach M., Kamphues J.; Proceedings of the 17th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 25.
  • Influences of feed treatment (grinding, heat, pressure) on animal welfare and food safety aspects in broiler flocks
    Sander S. J., Üffing B., Witte M. Abd El-Wahab A., Reich F., Kamphues J.; Proceedings of the 15th International Conference on Production Diseases in Farm Animals: 2019.
  • lnfluence of diet's physical form (grinding intensity/compaction) on the precaecal and total tract digestibility of organic matter, crude protein and starch in pigs
    Arlinghaus M., Sander S. J., Spindler H. K., Rosenfelder P., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 43, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Influence of different wheat and barley cultivars on the gut microbiota of grower pigs
    Aumiller T., Mosenthin R., Witzig M., Rosenfelder P., Spindler H., Eklund M., Sauer N., Weiss E.; Proceedings of the 1st International Workshop on Nutrition and Intestinal Microbiota Host Interaction in the Pig: 53.
  • Influence of grinding intensity and compaction of the diet on the morphometry of the terminal ileum and of the caecal valve in pigs.
    Cappai M. G., Sander S. J., Koop F., Dimauro C., Pinna W., Kamphues J.; Proceedings of the 17th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 24.
  • Lactobacilli and Enterobacteriaceae in feces of grower pigs fed wheat or barley-based diets
    Uken K., Aumiller T., Spindler H., Rosenfelder P., Eklund M,. Mosenthin R., Weiss E.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg, 237-239, ISBN 978-3-86829-575-7.
  • Mehr als nur Energie - der Futterwert von Getreide in der Schweinefütterung.
    Mosenthin R., Spindler H.K., Rosenfelder P.; Futtermittel und Schweinefütterung. Gemeinsame Fachtagung Bayerische Arbeitsgemeinschaft Tierernährung (BAT) und Landesarbeitskreis Fütterung Baden-Württemberg e.V. (LAF), 16-38.
  • Morphometry of the terminal ileum and of the cecal valve in pigs, related to diets' physical form and compaction.
    Cappai M. G., Sander S. J. Arlinghaus M., Pinna W., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology: 22, 42, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Precaecal amino acid digestibility of wheat depending on housing system in broilers
    Bormann, T., Kluth, H.; Proceedings of the 19th European Symposium on Poultry Nutrition: 154.
  • Relation between in vitro N digestibility and in vivo standardized ileal amino acid digestibility in cereals for pigs
    Eklund M., Sauer N., Hörner S., Rodehutscord M., Schenkel H., Spindler H.K., Rosenfelder P., Strang E., Mosenthin R.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg: 70-72, ISBN 978-3-86829-575-7.
  • Standardized ileal amino acid digestibility of eight wheat genotypes fed to growing pigs
    Rosenfelder P., Spindler H.K., Bach Knudsen K.E., Jorgensen H., Eklund M., Mosenthin R.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg: 66-69, ISBN 978-3-86829-575-7
  • The effect of Free Air Carbon Dioxide Enrichment (FACE) during maize cultivation on the in sacco degradability of the grains
    Wroblewitz S., Hüther L., Manderscheid R., Lebzien P., Dänicke S.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 118, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Untersuchungen zur praecaecalen Verdaulichkeit von Aminosäuren verschiedener Weizensorten beim Broiler
    Bormann, T., Kluth, H.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg, 222-224,  ISBN 978-3-86829-575-7.
  • Untersuchungen zur Variabilität der Aminosäureverdaulichkeit in weizenreichen Futtermischungen bei Legehennen
    Zuber T., Boguhn J., Rodehutscord M.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg, 215-217, ISBN 978-3-86829-575-7.
  • Variabilität in der Phosphorverdaulichkeit von weizenhaltigen Futtermischungen bei Broilern
    Ingelmann C.-I., Witzig M., Rodehutscord M.; Tagungsband 12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung Halle-Wittenberg, 234-236, ISBN 978-3-86829-575-7.
  • Variability of phosphorus precaecal digestibility of triticale in broilers
    Ingelmann C.-I., Witzig M., Maurer H., Boguhn J., Schollenberger M., Rodehutscord M.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 22: 58, ISBN 978-3-7690-4106-4.
  • Verdaulichkeit von Phosphor aus unterschiedlichen Maisgenotypen mit und ohne Zusatz von Phytase beim Broiler
    Ingelmann C.-I., Witzig M., Schipprack W., Kühn I., Rodehutscord M.; 125. VDLUFA-Kongress, 122, ISBN 978-3-941273-15-3.
  • Vorkommen und Ausprägung der Drüsenmagen-Dilatation bei Masthähnchen - Einflüsse der Futterstruktur (Vermahlung/Kampaktierung)?
    Witte, M., Sander S. J., Üffing B., Beineke A., Kamphues J.; 85. Fachgespräch für Geflügelkrankheiten, 41-44, ISBN 978-3-86345-180-6.

 

 

2012

Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Zeitschriften

  • The influence of grinding intensity and compaction of diets on the microbial community in the gastrointestinal tract of young pigs
    Sander S.J., Bullermann J., Arlinghaus M., Verpohl J., Kamphues J.; Journal of Animal Science 90: 16-18.

Tagungsbeiträge (Vorträge und Poster)

  • Bedeutung der Mischfutterstruktur für die Verdaulichkeit und Leistung bei Schweinen
    Arlinghaus M., Bullermann J., Sander S.J., Wintermann M.F., Stalljohann G.,Schulze Langenhorst C., Kamphues J; Tierernährung für Tierärzte - Gesundheit und Leistung von Schweinen unter dem Einfluss von Futter und Fütterung, 115-122, ISBN 978-3-00-037703-7. 
  • Die Magen-Darmflora von Schweinen unter dem Einfluss der Mischfutterstruktur und -konfektionierung
    Bullermann J., Arlinghaus M., Sander S.J., Verspohl J., Kamphues J; Tierernährung für Tierärzte - Gesundheit und Leistung von Schweinen unter dem Einfluss von Futter und Fütterung, 105-114, ISBN 978-3-00-037703-7.
  • Diet's physical form - grinding intensity and compaction - induces morphological changes in the terminal ileum wall and caecal valve in pigs
    Cappai M. G., Sander S. J. Arlinghaus M., Bullermann J., Pinna W., Kamphues J.; Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 42.
  • Does the physical form of diets - based on identical ingredients and chemical composition - affect foot pad health in broilers?
    Abd El-Wahab A., Witte M., Üffing B., Sander S. J., Tost M., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 21: 139, ISBN 978-3-7690-4105-7.
  • Does the physical form of diets predispose broilers for developing proventricular dilatation?
    Witte M., Üffing B., Tost M., Beineke A., Kamphues J.; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 21: 164, ISBN 978-3-7690-4105-7.
  • Effect of feed structure (grinding type and intensity, processing) on microbial populations in the gastrointestinal tract of young pigs
    Bullermann J., Arlinghaus M., Sander S.J., Verspohl J., Kamphues J; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 21: 165, ISBN 978-3-7690-4105-7.
  • Effects of diets physical form and preparation (grinding type/intensity, processing) on the gastrointestinal tract, digestibility of nutrients and feed conversion ratio (FCR) in broilers 
    Witte M., Üffig B., Sander S.J., Tost M., Kamphues J;  Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 21: 140, ISBN 978-3-7690-4105-7.
  • Effects of different physical forms of the diet on the gastrointestinal microflora in broiler chickens  
    Üffig B., Sander S.J., Witte M., Verspohl J., Kamphues J;  Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 72.
  • Effects of different physical forms of the diet on the microflora in the gastrointestinal microflora in broiler chickens  
    Üffig B., Witte M., Tost M., Sander S.J., Verspohl J., Kamphues J;  Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 21: 163, ISBN 978-3-7690-4105-7.
  • Effects of feed structure (grinding type and intensity, processing) on nutrient digestibility and performance in weaned piglets
    Arlinghaus M., Bullermann J., Sander S.J., Kamphues J; Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 21: 103, ISBN 978-3-7690-4105-7.
  • Effects of feed structure (grinding type and intensity, processing) on morphological parameters of the gastrointestinal tract in weaned piglets
    Arlinghaus M., Bullermann J., Sander S.J., Kamphues J; Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 39.
  • Effects of feed technology (grinding/pelleting/extruding) on the apparent digestibility of nutrients and feed conversion ratio (FCR) in broilers    
    Witte M., Tost M., Sander S.J., Üffig B., Kamphues J;  Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 108.
  • Effekte der Futterstruktur auf den Verdauungstrakt von Schweinen
    Sander S. J., Kamphues J.; Tierernährung für Tierärzte - Gesundheit und Leistung von Schweinen unter dem Einfluss von Futter und Fütterung: 93-104, ISBN 978-3-00-037703-7
  • Influences of feed structure (type and intensity of grinding/processing) on the specific groups of bacteria in the gastrointestinal content of young pigs 
    Sander S.J., Bullermann J., Arlinghaus M., Verspohl J., Kamphues J;  Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 41.
  • Laboranalytische Untersuchungen zum Einfluss des Klimawandels auf die chemische Zusammensetzung und den Futterwert von Weizen und Gerste 
    Wroblewitz S., Hüther L., Manderscheid R., Dänicke S.; VDLUFA Tagungsband 124: 101.
  • Mischfutterherstellung bzw. -konfektionierung: Von Bedeutung für das Vorkommen von Campylobacter im Verdauungstrakt von Masthähnchen?   
    Üffig B., Witte M., Tost M., Sander S.J., Verspohl J., Kamphues J;  Tagungsband 83. Fachgespräch für Geflügelkrankheiten: 22-24, ISBN 978-3-86345-118-9.
  • Morphometry of excretory straited duct cells in mandibular glands of pigs changes in relation to diet's physical form and compaction and can reflect orexin system activity
    Cappai M. G., Sander S. J., Pinna W., Kamphues J.; Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 109.
  • Proventricular dilatation and further changes in the cranial alimentary tract of fattening broilers - related to feed technology (grinding/pelleting/extruding)?    
    Witte M., Tost M., Sander S.J., Üffig B., Beineke A., Kamphues J;  Proceedings of the 16th Meeting of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition: 77.
  • The influence of grinding intensity and compaction of diets on the microbial community in the gastrointestinal tract of young pigs
    Bullermann J., Sander S.J., Arlinghaus M., Verspohl J., Kamphues J; 12th Digestive Physiology of Pigs: 41.
  • Zur Bedeutung der Mischfutterstruktur und -konfektionierung für die Einstreuqualität und Fußballengesundheit bei Broilern
    Kamphues J., Abd El-Wahab A., Witte M., Üffing B.; 81. und 82. Fachgespräch für Geflügelkrankheiten: 74-76, ISBN 978-3-86345-118-9.